Menu
alina georgescu
Alina Georgescu: ”Un avantaj important este reprezentat de reglementările favorabile economiei circulare”

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din toate punctele de vedere: economic, social, și geopolitic. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Alina Georgescu, director general Green Resources Management

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024? Argumentați!

Cuvântul care caracterizează cel mai bine anul 2024 este adaptare.

O schimbare majoră a fost determinată de provocările și oportunitățile generate de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) și de extinderea responsabilității producătorului. Aceste reglementări au avut un impact semnificativ asupra pieței, impunând ajustări din partea tuturor actorilor implicați: producători, retaileri, reciclatori și consumatori.

Pentru a răspunde noilor cerințe, Green Resources Management a regândit strategiile, a optimizat procesele de vânzare și achiziții și a asigurat constant conformitatea cu legislația. În același timp, colaborarea între stakeholderi a devenit esențială pentru sprijinirea tranziției către un sistem modern și sustenabil.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Una dintre provocările importante din acest an a fost și este este cadrul legislativ impredictibil sau incomplet în unele aspecte. Odată cu implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, atenția industriei s-a concentrat în această direcție. Însă și activitatea noastră, de Organizație pentru Implementarea Răspunderii Extinse a Producătorului, este una semnificativă pentru mediul de business și am depus eforturi pentru ca partenerii noștri să nu resimtă dificultățile.  

Rezultatele noastre pentru 2024 sunt peste așteptări, ceea ce ne oferă o mare satisfacție. Am reușit să acoperim integral cantitățile de ambalaje pierdute in sistemul RETURO. Mai mult decât atât, am îndeplinit și depășit cu succes țintele de reciclare și valorificare stabilite pentru fiecare client în parte, pe fiecare tip de material gestionat. Aceste realizări reflectă eforturile susținute ale echipei noastre, colaborarea strânsă cu partenerii și adaptarea rapidă la cerințele pieței, în contextul noilor reglementări și al schimbărilor generate de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Suntem mândri să contribuim activ la tranziția către un model de economie circulară sustenabilă.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?

Crizele suprapuse și contextul geopolitic actual, marcate de continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel, au generat un climat de îngrijorare care a influențat activitatea noastră. Aceste evenimente au amplificat presiunile economice globale, cum ar fi creșterea costurilor de transport și a materiilor prime, dar și fluctuațiile în lanțurile de aprovizionare.

În acest context, Green Resources Management s-a concentrat pe consolidarea relațiilor cu partenerii săi și pe găsirea de soluții care să asigure continuitatea operațiunilor. De asemenea, perspectiva rundelor electorale aduce provocări suplimentare legate de stabilitatea reglementărilor, însă consideram ca putem gestiona eficient aceste riscuri printr-un control riguros al proceselor interne și o adaptare constantă la schimbările legislative. Am considerat esențial să menținem un dialog deschis și constructiv cu producătorii și retailerii pe care îi reprezentăm, pentru a asigura respectarea obligațiilor de mediu și pentru a sprijini tranziția către o economie circulară. În același timp, ne-am adaptat strategiile pentru a face față provocărilor și a transforma aceste crize în oportunități de inovație și îmbunătățire a proceselor.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Mediul de afaceri din România, în contextul social și economic actual, prezintă atât puncte tari, cât și slabe. Un avantaj important este reprezentat de reglementările favorabile economiei circulare, cum ar fi Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), care sprijină reciclarea și managementul responsabil al deșeurilor. Aceste măsuri sunt un pas important pentru sustenabilitatea mediului de afaceri. În plus, România beneficiază de o forță de muncă bine pregătită și de acces la fonduri europene, care oferă oportunități de dezvoltare și modernizare, în special pentru afacerile care investesc în tehnologii verzi.

Totuși, instabilitatea legislativă poate reprezenta o provocare, având în vedere schimbările frecvente în reglementările naționale, care uneori complică planificarea pe termen lung. De exemplu, așteptăm de aproape un an norme metodologice specifice domeniului nostru, iar reglementările care ar trebui să integreze întreaga legislație de mediu sunt și ele mult așteptate. În plus, unele provocări legate de infrastructură, în special în domeniul transporturilor și logisticii, pot influența eficiența operațiunilor și pot determina creșterea costurilor pentru companiile cu care lucram. As spune ca  mediul de afaceri din România are un potențial semnificativ, dar necesită o adaptare continuă la reglementările în schimbare și o investiție mai mare în infrastructură și digitalizare.

Forbes: Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

La finalul unui an electoral complex, așteptările noastre de la autoritățile române se concentrează pe consolidarea unui cadru legislativ stabil și eficient, care să sprijine implementarea responsabilității extinse a producătorului (REP). Deși fluxul EPR prin OIREP ar trebui să devină mai important, conform legislației europene, am observat că acest aspect nu a primit încă atenția necesară din partea Ministerului Mediului. În acest context, ne-am dori o colaborare mai activă, bazată pe consultări și grupuri de lucru, pentru a asigura o implementare eficientă și sustenabilă a reglementărilor, sprijinind astfel tranziția către o economie circulară funcțională.

Forbes: Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Desigur, Green Resources Management își propune consolidarea parteneriatelor și extinderea portofoliului de clienți, vom continua să investim în relațiile cu partenerii noștri actuali, asigurându-ne că depășim așteptările lor în ceea ce privește cantitățile gestionate și țintele de reciclare. În același timp, ne propunem să atragem noi clienți prin oferirea unor soluții personalizate și eficiente, adaptate cerințelor pieței și legislației în vigoare.

În acest sens, vom avea în continuare tarife echitabile și corecte, care reflectă valoarea serviciilor noastre, dar și asigurarea transparenței în relațiile cu partenerii noștri. Pentru noi, este foarte important să prezentăm cifre și situații concrete, care să susțină raportările de sustenabilitate conform cerințelor legale Strategia noastră pune un accent deosebit pe integrarea principiilor economiei circulare și pe sprijinirea partenerilor în îndeplinirea obligațiilor legale. Vom dezvolta soluții educaționale și de informare pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței reciclării, contribuind astfel la o economie mai verde.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2025?

În anul 2025, cele mai mari provocări la nivel mondial vor fi legate de adaptarea la schimbările climatice, gestionarea resurselor naturale și implementarea măsurilor de sustenabilitate într-un context economic global tot mai incert. În ceea ce privește industria noastră, în special pentru producători, provocările vor include alinierea la reglementările de mediu tot mai stricte (i.e.: Directiva Single Use Plastic, Regulamentul Ambalaje și Deșeuri de Ambalaje – PPWR), integrarea tehnologiilor verzi și găsirea de soluții inovative pentru reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, în continuare, problema gestionării eficient a deșeurilor va reprezenta o prioritate majoră, iar evoluția sistemului de garanție-returnare (SGR) va impune adaptări semnificative în lanțurile de aprovizionare și procesarea acestora.

Pentru clienții OIREP, implementarea responsabilității extinse a producătorului (REP) va deveni tot mai complexă, având în vedere evoluția reglementărilor europene și a cerințelor de raportare, iar așteptările din partea consumatorilor vor crește, aceștia fiind tot mai conștienți de impactul produselor asupra mediului. Astfel, provocarea principală va fi asigurarea unei conformități complete cu legislația și găsirea unor soluții eficiente și sustenabile pentru gestionarea întregului ciclu de viață al produselor.